Zo’n 400 jaar geleden was er een grote crisis in Europa. Veel mensen waren op de vlucht omdat er oorlog was in hun land. Die oorlog ging vooral over het geloof. Als je het verkeerde geloof had, kon je vervolgd of zelfs ter dood gebracht worden! Verder was het de tijd dat de Pest heerste, een zeer besmettelijke ziekte waaraan je meestal dood ging.

In deze tijd groeide Jan Amos Comenius op. Eerst in Tsjechië, maar daar is hij vanwege zijn geloof weggevlucht. Hij heeft in verschillende landen in Europa geleefd: Polen, Zweden, Engeland en uiteindelijk ook in Nederland.

Hij heeft het niet makkelijk gehad. Zijn ouders stierven al toen hij nog kind was. Nadat hij getrouwd was, stierf ook zijn vrouw en zorgde hij alleen voor zijn kleine kinderen. Ondanks deze tegenslagen was hij van één ding overtuigd: De mensen moeten anders met elkaar omgaan. Hij bedoelde daarmee dat ze op een menselijke, vriendelijke manier met elkaar moesten omgaan. Hij liet zich daarbij inspireren door de verhalen die hij in de bijbel las.

Met dit verhaal ging hij heel Europa door en hij stichtte scholen. Hij wilde de kinderen leren om anders met elkaar om te gaan, want als de kinderen het leren, zo dacht hij, dan doen ze het later voor aan hun kinderen, zo krijg je een betere wereld.

Één van de dingen die hij heeft geschreven voor kinderen is een soort beeldwoordenboek. Daarin legt hij met plaatjes de betekenis van woorden uit. Hij was hierin zijn tijd ver vooruit!

We zijn trots dat onze school de naam Comenius draagt. Voor ons een inspiratie om zijn gedachtegoed waar te maken.

Meer informatie:
http://www.comeniusmuseum.nl/
https://nl.wikipedia.org/wiki/Jan_Amos_Comenius